Zamgławiacze jako profesjonalne urządzenia do dezynfekcji przeznaczone są - w zależności od modelu - do zamgławiania środkiem dezynfekcyjnym niewielkich przestrzeni zamkniętych, takich jak pomieszczenia biurowe czy sklepowe, a także pojazdów, np. autobusów, wagonów kolejowych lub wagonów tramwajowych.
Do odkażania powierzchni wielkogabarytowych dochodzących do kubatury 10 000 m3 służą zamgławiacze o większej mocy. Można za ich pomocą dezynfekować m.in. takie obiekty jak supermarkety, hale produkcyjne, magazyny, biura, szpitale czy ciągi komunikacyjne.
Wytwarzając w krótkim czasie dużą ilość bardzo drobnej mgły (tzw. suchej), zamgławiacz skutecznie wypełnia odkażaną przestrzeń. Dzięki temu, procesowi dezynfekcji poddawane są wszystkie powierzchnie wewnątrz danego pomieszczenia, nawet te niedostępne w bezpośrednim kontakcie, cały zamontowany w pomieszczeniu osprzęt po najmniejsze detale, a także całe powietrze znajdujące się wewnątrz pomieszczenia.