

KLASYFIKACJA ŚRODKÓW SMARNYCH DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO WEDŁUG NSF

NSF International - (National Sanitary Foundation) - to założona w 1944 r. niezależna amerykańska organizacja typu non-profit, która zajmuje się testowaniem i certyfikacją wyrobów związanych z przemysłem spożywczym. Produkty oznaczone "godłem" NSF przechodzą bardzo rygorystyczną procedurę kontrolną, która jest dodatkowo okresowo powtarzana i potwierdzana.
Początkowo NSF działała na rynku amerykańskim, ale obecnie jest jednostką audytorską, której wyniki są akceptowane niemal na całym świecie. Kadra NSF obejmuje najwyższej klasy mikrobiologów, toksykologów, chemików, inżynierów, specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności, specjalistów ds. ochrony środowiska i zdrowia publicznego. Począwszy od roku 1997 współpracuje ze Światową Organizacją Zdrowia w zakresie jakości i bezpieczeństwa wody, bezpieczeństwa żywności i środowiska wewnętrznego.
Klasyfikacja środków smarnych według NSF International
NSF jako międzynarodowy lider audytorów z zakresu przemysłu spożywczego wyznaczył standardy, które muszą być spełniane przez środki smarne w przemyśle spożywczym. Opracował też specjalną surową procedurę kontrolną, która m.in. weryfikuje zgodność danego produktu z amerykańskimi przepisami FDA czyli Food & Drug Administration. Certyfikaty NSF dla środków smarnych są akceptowane w przestrzeni międzynarodowej.
Klasyfikacja środków smarnych wg NSF International wygląda następująco:
NSF H1
Środki smarne z certyfikatem NSF H1 dopuszcza się do stosowania w przemyśle spożywczym w sytuacjach, gdy może dochodzić tylko do przypadkowego kontaktu z żywnością czy pokrewnymi produktami spożywczymi. Akceptowalne zanieczyszczenie nie może przekroczyć 10 ppm (ang. parts per million). Środki smarne NSF H1 wolne są od metali ciężkich oraz czynników rakotwórczych czy mutagennych.
NSF H2
Standardowe środki smarne oznaczone certyfikatem NSF H2 to produkty dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym w sytuacjach, gdy nie występuje ryzyko zanieczyszczenia nimi produktów żywnościowych. W praktyce sprowadza się to właściwie do tego, że można ich używać tylko w otoczeniu technologicznym. Zanieczyszczone produkty żywnościowe muszą zostać poddane procesowi zniszczenia.
NSF H3
Środki smarne z certyfikatem NSF H3 mogą mieć bezpośrednią styczność z produktami żywnościowymi. Wykorzystuje się je w procesach produkcji spożywczej (np. oleje roślinne, oleje białe).