Smary do przemysłu spożywczego NSF H1 - Atest PZH
Środki smarne w przemyśle spożywczym
Środki smarne używane w przemyśle spożywczym i powiązanym z nim przemysłem farmaceutycznym oraz kosmetycznym muszą spełniać wysokie normy jakościowe, aby nie przyczyniły się do zagrożenia życia i zdrowia odbiorców końcowych. Dotyczy to nie tylko tych środków smarnych, które biorą bezpośredni udział w procesie produkcyjnym żywności, ale także i tych, które mogą przypadkowo dostać się do produktów spożywczych oraz takich, które są stosowane w otoczeniu produkcyjnym.
Oleje i smary dla przemysłu spożywczego (środki smarne typu "food grade") - certyfikat NSF H1
Wszędzie tam, gdzie zachodzi ryzyko incydentalnego kontaktu środków smarnych z szeroko rozumianą żywnością (produkty główne, półprodukty, materiały wsadowe oraz ich otoczenie związane m.in. z płukaniem, puszkowaniem, paczkowaniem) muszą one spełniać rygorystyczne wymagania jakościowe i zdrowotne, których formalną sygnaturę potwierdzającą możliwość bezpiecznego stosowania stanowi certyfikat NSF H1. Cała branża spożywcza - rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków, zakłady przetwarzania warzyw i owoców, przedsiębiorstwa cukiernicze oraz tytoniowe - zobowiązana jest do szczególnej dbałości o dobór odpowiednich i bezpiecznych dla konsumentów środków smarnych. Dotyczy to także wszystkich branż pomocniczych pośrednio powiązanych z przemysłem spożywczym, medycznym i kosmetycznym (np. produkcja opakowań do żywności i napojów).
Więcej informacji o klasyfikacji środków smarnych wg NSF International możesz uzyskać
TUTAJ